Ma 2020. január 28., kedd, Károly és Karola napja van. Holnap Adél napja lesz.

Aktuális események

    Nincs esemény

Erasmus

Szakmák éjszakája

Szakképzés Eu Hete

Széchenyi 2020

Iskolai események

previous month január 2020 next month
H K SZ CS P SZ V
week 1 1 2 3 4 5
week 2 6 7 8 9 10 11 12
week 3 13 14 15 16 17 18 19
week 4 20 21 22 23 24 25 26
week 5 27 28 29 30 31

Pályázat

Hirdetés

Hirdetés


Egy nem szokványos ballagás PDF Nyomtatás E-mail

ballagasBallagás. A végzős középiskolások életének egyik legszebb pillanata. Április végén, május elején megtartott ünnepség, mely lezárja a négy év tanulmányait. Ezután már csak a bizonyítás, az érettségi következik. Ott lehet igazolni, mennyire sikerült elsajátítani a tanultakat.

Idén május 5-e volt a ballagás napja. Esős reggelre ébredtünk. Szinte vigasztalan volt az időjárás: esély sem látszott arra, hogy aznap még az öreg Napot is lássuk. Mit tehet ilyenkor az iskola? A szabadtéri rendezés kockázatos, így marad a zárttéri, vagyis az ünnepély a tornateremben lesz. Erre már vagy tíz éve nem volt példa, mivel mindig megkegyelmezett az időjárás. A mai nem olyan nap… Felkészülhetünk a zsúfoltságra, a fülledtségre, esetleges rosszullétekre. Sajnos, ez mind bekövetkezhet.

Déli egy óra. Lassan gyülekeznek a vendégek és az ünnepeltek. Az ég borult, de legalább az eső elállt. Nincs fülledtség, és ez is kedvező. Az épület már virágdíszben, a hangulat fokozódik. Az osztálytermekben sürgölődés, majd elkezdődik a ballagók búcsúztatója.

A folyosókon egyre több a vendég, türelmetlenül várják hozzátartozóikat. Két óra előtt megjelennek a végzős diákok az osztálytermek előtt, és a szülőkkel együtt vonulnak le a tornaterembe. Felcsendülnek a ballagási dalok, bár elég halkan szólnak. Igaz, nincs sok végzős diák, és az akusztika sem hangversenytermi minőségű. Lassan mindenki a tornaterembe ér. A kísérők közül csak két-két fő követi a diákokat, a többiek az osztálytermekben maradnak. Kivetítők segítségével követik az ünnepség további pillanatait.

Odalent kellemes a levegő, nincs zsúfoltság. Mindenki kényelmesen elfér. Az osztályok felsorakoznak a részükre kijelölt helyre. Az iskola vezetői egy emelvényen foglalnak helyet, velük szemben a vendégek ülőhelyei. Az ünnepség a Himnusz akkordjaival indul, majd a műsorvezető sorban konferálja a műsorszámokat. Hallhatunk szavalatot, énekszámot, hangszeres zenét. Mindenki a legjobbját nyújtja. Nem maradhat el a végzős diákok és az iskola vezetőjének búcsúztatója sem. Minden jól hallható, látható, az ünnepélyes hangulatot semmi sem zavarja. A végzősök felkötik szalagjaikat az iskola zászlójára, így emlékük örökre az intézményben marad.

Nem maradhat el a jutalmazás sem. A legjobban tanuló, a legtöbb közösségi munkát végző diákok mindenki előtt átvehetik a megérdemelt jutalmat, hallhatják a dicséretet. Közben kattognak a fényképezőgépek, peregnek a kamerák. Aki teheti, megörökíti az ünnepélyes pillanatokat. Lesz mire emlékezni, lesz mit mutogatni. Szembetűnő, hogy a korábban oly vagány srácok is átszellemülten élik meg ezeket az ünnepélyes pillanatokat. Igen, ezek soha vissza nem térő pillanatok: át kell érezni a felnőtté válás eseményeit. Holnap már más emberek lesznek a mai ballagók.

A Szózat elhangzásával véget ér az ünnepély. Senki sem rohan haza, de a korábbi rend felbomlik. A hangulat a továbbiakban is meghitt, családias. Aztán lassan eloszlik az ünneplő tömeg, ki-ki a maga útjára indul, most már tényleg hozzátartozói körben ünnepel tovább.

Hétfőn mindenki bizonyíthatja, nem hiába töltötte az iskola falai közt az elmúlt négy évet. De nem csak az érettségire várjuk vissza diákjainkat. Szívesen vesszük, ha a nekik tetsző szakmák elsajátítására is áldoznak még intézményünkben néhány évet. Mindehhez sok sikert kívánunk az érintetteknek!

Németh Tibor

Műszaki MK

 
Hirdetés