Ma 2020. január 28., kedd, Károly és Karola napja van. Holnap Adél napja lesz.

Aktuális események

    Nincs esemény

Erasmus

Szakmák éjszakája

Szakképzés Eu Hete

Széchenyi 2020

Iskolai események

previous month január 2020 next month
H K SZ CS P SZ V
week 1 1 2 3 4 5
week 2 6 7 8 9 10 11 12
week 3 13 14 15 16 17 18 19
week 4 20 21 22 23 24 25 26
week 5 27 28 29 30 31

Pályázat

Hirdetés

Hirdetés


PDF Nyomtatás E-mail

Safer Internet Day (SID) / Biztonságos Internet Nap: 2018. február 6.

SID2018 logoHU

A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat felkérésére a Rendőrség is szeretné felhívni a figyelmet a biztonságosabb és jobb internetezés fontosságára és alapvető szabályaira.
A lista hosszú, de érdemes végigolvasni:

Általános szabályok, tanácsok:


@ Minél személytelenebb elérhetőséget adj meg (csak e-mail címet, vagy csak mobiltelefonszámot)! Miért? Mert a személyes elérhetőségeid pontos információt adnak annak is, aki esetleg ártani akar Neked. Ha valaki nem érti meg, hogy Te nem akarsz vele barátkozni, de tudja a címedet, mert megadtad neki, akkor könnyen megkereshet a címed alapján.


@ Mindig más regisztrációs nevet és jelszót használj a különböző oldalakra történő bejelentkezéskor! Ha véletlenül elárulod valakinek, hogy milyen jelszót használsz, akkor minden internetes dolgodhoz hozzáférhet, elolvashatja a leveleidet, a nevedben küldhet leveleket, megrendelhet dolgokat a nevedben. Ha mindenhol más jelszót használsz, akkor sokkal biztosabb lehetsz abban, hogy ha véletlenül meg is tudja valaki az egyik jelszavadat, akkor sem lát bele az egész internetes világodba.


@ Soha ne jelöld be a jelszó megjegyzése részt! Fontos, hogy a jelszavadat titokként őrizd meg. A számítógép sokszor felajánlja, hogy megjegyzi a jelszavad. Ha úgy döntesz, hogy jegyezze meg, az kényelmes megoldásnak tűnik, de tudnod kell, hogy ilyenkor később bárki bejelentkezik erre az oldalra, már ki sem kell találnia a jelszavad, hiszen a számítógép megjegyezte. Kicsit kényelmetlenebb mindig újra beírni a jelszavadat, de így legalább biztos, hogy titok marad.


@ Ne használj olyan regisztrációs nevet, ami a valós neveddel megegyezik, vagy hasonlít ahhoz! Nehezítsd meg a gonosz emberek dolgát, hogy ne tudják meg a regisztrációs nevedet. Semmi mást nem kell tenned, csak egy picit furfangosnak kell lenned a regisztrációs neved kitalálásánál.


@ Internet kávézóban vagy wifi pontról lehetőleg ne intézz személyes ügyeket, ha teheted, a leveleidet se internet kávézóban olvasd el! Az internet kávézókban nem tudhatod a számítógépek beállításait. A gépeket egyszerűen beállíthatják úgy is, hogy a jelszavakat megjegyezzék. Ha ez megtörténik, máris oda a bizalmas levelezés, és egyéb titkaid.


@ Film és zene letöltése előtt lehetőleg kérd ki szüleid és tanáraid véleményét, hogy az oldal, ahonnan le akarsz tölteni, nem tartalmaz-e illegális filmeket és zenéket! Az illegális zene és film letöltéseket a törvény bünteti. Ez azért van, mert a készítőjének az a saját alkotása, vagyis saját tulajdona. Egy ilyen dolgot letölteni éppen olyan lopás, mint elvenni valakitől a kerékpárját, telefonját, vagy az iPod-ját.


@ Ne higgy el feltétlenül mindent, amit az interneten olvasol, bátran beszéld meg a szüleiddel, tanáraiddal, barátaiddal a tapasztalataidat! Sokan kihasználják azt, hogy az interneten nem mindig lehet megtalálni, ki készítette a weboldalt és ki töltötte fel tartalommal. Ezek a tartalmak érdekesnek tűnhetnek, de nem mindig igazak és valóságosak. Ha olvasol valamit, ami felkelti az érdeklődésedet, vagy meglepődsz rajta, esetleg ijesztőnek találod, bátran beszéld meg szüleiddel, barátaiddal.

 

@ Ha valaki durván beszél veled, erőszakoskodik, fenyeget, zárd be azonnal a beszélgetést, ne menj bele semmilyen vitába. Az erőszakos, durva viselkedés, fenyegetés nem tréfadolog. Sokan kihasználják azt a lehetőséget, hogy az interneten névtelenül beszélgethetnek. Úgy hiszik, így nem kell vállalniuk a felelősséget a tetteikért. Nincs értelme és nem is a bátorságról szól ilyen esetekben vitába szállni.

 

@ Személyes kérdésekre lehetőleg ne válaszolj! Mindig gondold végig, ki érdemli azt meg, hogy közel engedd magadhoz. Mindenki kerülhet olyan helyzetbe, hogy úgy érzi, egyedül van, nem fordulhat azonnal senkihez segítségért. Ne feledd: ilyen helyzetben sem lehet megoldás egy idegen, akit még soha sem láttál. Nem tudhatod, hogyan gondolkodik és él valójában. Soha ne egy idegentől várd a megoldásokat!


@ Elérhetőségedet (telefonszámot, lakcímet, stb.) soha ne add meg idegennek. A személyes elérhetőségek pontos információt adnak annak, aki esetleg ártani akar.


@ Találkozót, randit csak akkor egyeztess, ha szüleid, tanáraid is tudnak róla, és valaki el tud kísérni! Csábító lehet egy ismeretlennel találkozni, de legalább annyira veszélyes is. Sokan álarc mögé bújnak az interneten. Nem lehet tudni, hogy ki milyen is valójában, ameddig személyesen nem ismerjük meg. Igen ám, de az meg veszélyes is lehet, hiszen vannak emberek, akik ártani tudnak Neked. Mindenképpen beszéld meg egy felnőttel, akiben megbízol.


@ Soha ne engedd, hogy zsaroljanak, ne hidd el, hogy csak akkor vagy igazán bátor, ha megteszed, amire az idegen kér (pl. fénykép küldése magadról, elérhetőséged megadása, stb.)! Az igazán bátor dolog, ha nem engeded magad zsarolni, és kiállsz magadért.


@ Ha egy ismerőssel beszélgetsz, de gyanús lesz, hogy esetleg más használja a nevét, akkor győződj meg róla, hogy valóban az ismerősöd-e. Tegyél fel olyan kérdést, amire csak ketten tudjátok a választ. Ha kiderül, hogy nem az ismerősöd, hanem a nevével visszaél valaki, akkor azonnal hívd fel az ismerősöd figyelmét a visszaélésre. Előfordulhat, hogy valakinek a jelszava illetéktelen kezekbe kerül.


@ E-mail fiókod jelszavát soha ne add meg senkinek! Nagyon kellemetlen élmény lehet, ha valakinek a levelezésedet más is olvassa. A levelezésed arra való, hogy Te írhass olyan leveleket barátaidnak, amiket csak az olvashat, akinek Te megengeded.


@ Ne tegyél fel magadról figyelemfelhívó, kihívó képet! Az emberek általában szeretnek első látásra megítélni másokat.


@ Személyes, veszélyes, vagy törvénysértő tartalmat ne tegyél közzé! A veszélyes és törvénysértő tartalmak sokat árthatnak Neked. Ne hidd el azt a mendemondát, hogy nem lehet kideríteni az interneten, hogy ki tett oda fel bizonyos tartalmakat. Ettől nem leszel hős.


@ Ha bizonytalan vagy a dolgodban, mindig kérj segítséget szüleidtől, tanáraidtól, abban az esetben, ha iskolarendőre, iskolai bűnmegelőzési tanácsadó, DADA rendőr vagy ELLEN-SZER programot oktató rendőr van iskoládban, fordulj hozzájuk is bizalommal!

 
Hirdetés