Ma 2021. szeptember 20., hétfő, Friderika napja van. Holnap Máté és Mirella napja lesz.

Aktuális események

    Nincs esemény

Erasmus

Szakmák éjszakája

Szakképzés Eu Hete

Széchenyi 2020

Iskolai események

previous month szeptember 2021 next month
H K SZ CS P SZ V
week 35 1 2 3 4 5
week 36 6 7 8 9 10 11 12
week 37 13 14 15 16 17 18 19
week 38 20 21 22 23 24 25 26
week 39 27 28 29 30

Pályázat

Hirdetés

Hirdetés


Bemutató oldalak
Madarak és fák napja a tanműhelyben PDF Nyomtatás E-mail

 

MADARAK FÁK NAPJA

 

2013. május 10.

 

Az elmúlt évekhez hasonlóan az idén is együtt ünnepeltük a Madarak fák napját Venczelné Gulyás Edit vezetésével az Arany János Iskola kisdiákjaival.

Először megemlékeztünk a „körülöttünk élők” jelentőségéről, majd a fokozott figyelmet érdemlő fákat és madarakat vettük számba, és megnéztük az év madarairól és fáiról készült előadást.

A következő programban górcső alá vettük a begyűjtött növényeket, gombákat és a rajtuk megtelepedő társbérlőket, miközben megismerkedhettünk a mikroszkópozás rejtelmeivel.

Búcsúzóul minden kisdiák kapott egy emléklapot, s megfogadtuk, hogy jövőre újra együtt ünneplünk.

Végezetül néhány fotó:

Bővebben...
 
Szakmai kirándulás PDF Nyomtatás E-mail

 

alt

 

 

Nem mindennapi megtiszteltetésben volt része 2013. január 11-én a Lorántffy Iskola 1/13/ divat- és stílustervező osztályának. Balassáné Kremmer Beáta tanárnő szervezésében szakmai kiránduláson vehetett részt Budapesten a világhírű magyar divatcégnél, a MAGENTA-nál.

A MAGENTA divatmárka megálmodója és a cég tulajdonosa a dunaújvárosi származású Dankó Ágnes. A kollekciókban a kényelem és a nőiesség harmóniája érvényesül. Erre törekszik a mindennapi munkában a tulajdonos és a munkatársai is.

 

Bővebben...
 
Sacc felhívás PDF Nyomtatás E-mail

 

alt

alt

 

Az iskola tárgyalkotó versenyt hirdet, amelyen bárki indulhat, aki iskolánk tanulója!

 

Jelentkezz a versenyre

2010.12.15-ig!

 

 

Bővebben...
 
Aktuális: Lorántffy-s JESZ pályázat előrehaladása PDF Nyomtatás E-mail


 

A Lorántffy Zsuzsanna Szakközépiskola, Szakiskola és Kollégium a JESZ Program keretében pályázati támogatást nyert, melynek része tanulók oktatása, ehhez szükséges oktatói eszközök és demonstrációs eszközök biztosítása, életmentő pont létrehozása.


Program részei:

  • életfontos paraméterek (légzés, keringés, eszmélet) megfigyelése

  • újraélesztés menete

  • stabil oldalfektetés kivitelezése

  • külső automata defibrillátor használata


A pályázat keretében az iskola 200 diák programban való részvételételére kapott lehetőséget.


A program félidejénél tart, és már közel 100 tanuló oktatása megvalósult. A képzés tanórán kívül, önkéntes alapon zajlik, hétköznap délutánonként 10-14 fős csoportokban. A foglalkozások jó hangulatát, hasznosságát, a tanulók pozitív visszajelzései igazolják.


„Nekem nagyon hasznos volt, amit itt hallottam, főleg hogy családomban van olyan ember, akivel ez bármelyik pillanatban megtörténhet.”

„Szívesen eljönnék, még ha lenne.”

„Jó volt a hangulat mind a két alkalommal. Beleéltem magam az összes szituba.”

„Többször is lehetne ilyen programot csinálni.”

„A tanárok segítőkészek voltak és jól elmagyarázták, hogy mit kell tennünk, ha rosszul lesz valaki.”

„Tetszett, hogy a tanítók türelmesek voltak, ha nem sikerült valami nekem, illetve társaimnak.”

„Saját magam döntöttem, hogy eljövök, mert kíváncsi is voltam, ráadásul akik már próbálták nagyon dicsérték.”


Ha a programmal kapcsolatban kérdésük merülne fel a képzést végzők az alábbi email címen, tájékoztatást kapnak: Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse.

Dunaújváros, 2009. november 5.

 

 
A tanműhely története PDF Nyomtatás E-mail

 

Gyakorlati oktatás területén 1992/93-ig gondjaink nem voltak, azonban az ország gazdasági helyzetének átalakulása következtében vállalati hátterünk megingott. Először a Fonoda ment csődbe, és szüntette meg a fonós képzést, majd 1993-ban a Junior Cipőgyár számolta fel a tanműhelyét. A gépeket az önkormányzat megvásárolta, és a kollégiumunk egyik folyosóján megszületett az első iskolai tanműhely, ahol a felsőbb évfolyamos cipőgyártó tanulók befejezhették tanulmányaikat. Időközben a kórházból is át kellett költöztetnünk a demonstrációs termeket jobb híján a kollégium alsó szintjére, 6 lakószoba feláldozásával. A felszerelések egy részét a kórház adta, a hiányzókat folyamatosan szereztük be.
 
1994-ben az ELIT Ruhagyár jelentette be, hogy nem képez tanulót.
 
Ruhaipari technikusainknak több évvel ezelőtt pályázaton nyertünk az anyagvizsgáló laborhoz műszereket, majd rá egy évre szintén pályázat útján ipari varrógépekhez jutottunk, amik egy évig a raktárban porosodtak, hiszen hely hiányában nem tudtuk beüzemelni azokat. Az iskola és kollégium épületében már nem fértünk el.
 A szőnyegszövő tanműhelyt 2 év alatt ötször költöztettük. A vegyésztechnikusok a papírgyár három különböző, egymástól elég távol eső egységében tevékenykedtek.
Végül az önkormányzat átmeneti megoldásként a Szilágyi Erzsébet Általános Iskola udvarán álló Központi előkészítő műhely két helyiségét rendelkezésünkre bocsátotta. Nem sokkal később vetődött fel az a gondolat, hogy értékes műszereink, műhelyeink, tanulóink kerüljenek végre megfelelő, méltó körülmények közé.
Sok-sok tárgyalás után született meg az önkormányzat döntése, hogy a volt IX. számú bölcsőde épületét tanműhely céljára megkapjuk. 1996 nyarán megkezdődtek az átalakítási munkálatok, melyek decemberre fejeződtek be. A műhelytermek, laboratóriumok felszerelése, berendezése, beüzemelése Czinka Lajos gyakorlati oktatásvezető és Marczona Tamás tagozatvezető igazgatóhelyettes szinte minden idejét és energiáját igénybe vette.
Egy olyan oktatási centrumot avathattunk fel, ahol helye van a műszeres laboratóriumoknak, mérlegszobának, műveleti labornak, előkészítőnek, két egészségügyi demonstrációs teremnek, bőrdíszműves és szőnyegszövő műhelynek, a három varrodának, a szabászatnak és természetesen a kiszolgáló helyiségeknek is. Büszkék vagyunk rá. Köszönet érte mindazoknak, akik segítettek ebben a nagy munkában.

 

 
További cikkeink...
« ElsőElőző12KövetkezőUtolsó »

Oldal 1 / 2
Hirdetés